Клеменс Й. Зец получи наградата за литература на "Културния кръг" на Германаската икономика за 2013 г.  Авторът е отличен за майсторските си творби, които с фина  проницателност и голяма доза гротесков хумор насочват вниманието на обществото към опасностите от претоварването и агресията към душевния свят на човека. 

Романът "Индиго" още с излизането си беше номиниран за немскоезичната литературна награда за - 2012 г. и се нареди сред шестте най-добри романа на немски език за 2012 година. А Клеменс Й. Зец си спечели славата на младия гений на немската литература.  Откъс от "Индиго"...

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2013
По инициатива на Чешкия център и Обединението на културните институти в София EUNIC организира  на 15 май 2013г. "Нощ на литературата",  своеобразна среща със забележителни европейски писатели.
Изборът на Гьоте институт и Австрийското посолство е сборникът с разкази "Виенско колело" на Клеменс Й. Зец,
още..."Виенско колело"  
Жена кара приятеля си да я заключи в клетка; мъж живее в абсолютна самота на далечна планета; стар поет в легло с решетки от всички страни е сърцето на колекцията в литературен музей, посветен на самия него; Лили, която един ден забелязва, че на раменете й са "поникнали крилца: мръсни, розови, раними образувания от кожа, които може да мърда насам-натам" - това са част от героите, които населяват осемнайсетте разказа на младия австрийски писател Клеменс Й. Зец и не те оставят безразличен. Гротескови и сладко-горчиви мигове, наситени с агресивност и нежност.
Откъс от "Виенско колело"...

Награди:
Награда на австрийското министерство за образование, изкуство и култура за успешен литературен дебют - 2008 г.
Наградата "Ернст-Вилнер" в литературния конкурс на името на Ингеборг Бахман - 2008 г.
Номинация за немскоезичната литературна награда за втория му роман "Фреквенция" (Shortlist) - 2009 г.
Наградата на град Бремен за литература за "Фреквенция" - 2010 г.
Наградата за белетристика на Лайпцигския панаир за сборника с разкази "Виенско колело"- 2011 г.

Творбите "Виенско колело" и "Индиго" на Клеменс Й. Зец ще намерите в книжарниците на "Хеликон", "Сиела", "Български Книжици", "Нисим", "Сиела" и на Софийски университет. 


назад...


Премиера на "Виенско колело" на Клеменс Й. Зец в "Гьоте Институт София". Още...
ENG
Знаете ли, че...